Proč kolagen?

Řada studií z celého světa přináší informace o přínosech užívání mořského rybího kolagenu. Známé jsou zejména účinky hydrolyzovaného mořského kolagenu na krásu, tedy na pleť, vlasy a nehty.

Kolagen je nejdůležitější bílkovinou v těle člověka, kde tvoří až 30 % tělesných bílkovin. Jediná molekula kolagenu je na sebe schopna vázat až 50 000 molekul vody a významně tak zajišťuje hydrataci pleti. Od 25. roku života však jeho vlastní produkce v těle klesá a jeho pokles se pak odráží především v kvalitě pleti, vlasů a nehtů. Ideálním řešením je pokles vlastního kolagenu v těle nahradit potravinovými doplňky obsahujícími mořské kolagenní peptidy.

kolagen v pleti
Jako nejlepší zdroj kolagenních peptidů se ukázal především mořský kolagen z ledových vod Norska. Kolagen je získáván z kůží divoce žijících ryb (treska) a má ty nejlepší předpoklady být lidským tělem správně a efektivně vstřebán a využit.

Jak může mořský kolagen podpořit krásu?

  • Úbytek vrásek v obličeji
  • Úbytek vrásek v dekoltu a na rukách
  • Zmírnění pigmentových skvrn, mírný bělící účinek
  • Lesklé a silné vlasy, které neelektrizují
  • Pokožka hlavy v rovnováze a bez lupů
  • Pevnější nehty, které se nelámou a netřepí
  • Pokožka v oblasti nehtů bez záděr
  • Pomoc při akné, kdy může kolagen předcházet zánětlivým procesům, urychlit hojení, či redukovat jizvičky
  • Celulitida a strie mohou být díky kolagenovým doplňkům stravy méně patrné
  • Mořský kolagen může pomoci i s hubnutím, protože je důležitým zdrojem proteinů bez přítomnosti cukrů a tuků

Vlastnosti mořského kolagenu

Pro krásu – kolagen typu I

Mořský kolagen obsahuje zejména kolagen typu I, který je svou podstatou „stavebním kamenem“ pro lidskou pokožku. Dermis – tedy střední vrstva pokožky, je tvořena z celých 80% kolagenem typu I. A proto je pro cílené omlazení pleti nutné doplňovat především tento typ kolagenu.

Snadná vstřebatelnost díky nízké molekulární hmotnosti

Mořský kolagen má nejlepší vstřebatelnost a využitelnost ze všech známých kolagenů. Nízká molekulární hmotnost mořských kolagenních peptidů (cca. 3000 daltonů) umožňuje ideální transport kolagenu do oblastí, které ho potřebují nejvíce. To znamená do kůže, vlasů a nehtů. Kolagenní peptidy z ryb jsou do těla absorbovány až 1,5 krát efektivněji než ostatní typy kolagenu (vepřový, kuřecí či hovězí).

Rychlá vstřebatelnost díky nízkému bodu tání

Pro mořský kolagen, jehož zdrojem jsou tresky z ledových norských vod, je typická jedna nedocenitelná kladná vlastnost, a to nízký bod tání. Snadná rychlá rozpustnost zajišťuje efektivní vstřebávání skrze cévní systém přímo do pokožky. Dochází k okamžitému vyživování a omlazení kůže, vlasů i nehtů.

Kolagen a ekologie

Srovnáme-li produkci kolagenů (vepřový, hovězí), pak jsou kolagenní peptidy z mořských ryb nejvíce přátelské k životnímu prostředí. Mořský kolagen je získáván převážně ze suroviny, která nemá další využití v potravinářském průmyslu. Jedná se o nejvyšší kvalituvyužití zdroje (mořských divokých ryb) do posledního gramu. Užíváním mořského kolagenu je tak přispíváno k větší udržitelnosti životního prostředí.