Proč kolagen?
Řada studií z celého světa přináší informace o přínosech užívání mořského rybího kolagenu. Známé jsou zejména účinky hydrolyzovaného mořského kolagenu na krásu, tedy na pleť, vlasy a nehty.
Kolagen je nejdůležitější bílkovinou v těle člověka, kde tvoří až 30 % tělesných bílkovin. Jediná molekula kolagenu je na sebe schopna vázat až 50 000 molekul vody a významně tak zajišťuje hydrataci pleti. Od 25. roku života však jeho vlastní produkce v těle klesá a jeho pokles se pak odráží především v kvalitě pleti, vlasů a nehtů. Ideálním řešením je pokles vlastního kolagenu v těle nahradit potravinovými doplňky obsahujícími mořské kolagenní peptidy.
Jak může mořský kolagen podpořit krásu?
- Úbytek vrásek v obličeji
- Úbytek vrásek v dekoltu a na rukách
- Zmírnění pigmentových skvrn, mírný bělící účinek
- Lesklé a silné vlasy, které neelektrizují
- Pokožka hlavy v rovnováze a bez lupů
- Pevnější nehty, které se nelámou a netřepí
- Pokožka v oblasti nehtů bez záděr
- Pomoc při akné, kdy může kolagen předcházet zánětlivým procesům, urychlit hojení, či redukovat jizvičky
- Celulitida a strie mohou být díky kolagenovým doplňkům stravy méně patrné
- Mořský kolagen může pomoci i s hubnutím, protože je důležitým zdrojem proteinů bez přítomnosti cukrů a tuků
Vlastnosti mořského kolagenu
Pro krásu – kolagen typu I
Mořský kolagen obsahuje zejména kolagen typu I, který je svou podstatou „stavebním kamenem“ pro lidskou pokožku. Dermis – tedy střední vrstva pokožky, je tvořena z celých 80% kolagenem typu I. A proto je pro cílené omlazení pleti nutné doplňovat především tento typ kolagenu.
Snadná vstřebatelnost díky nízké molekulární hmotnosti
Mořský kolagen má nejlepší vstřebatelnost a využitelnost ze všech známých kolagenů. Nízká molekulární hmotnost mořských kolagenních peptidů (cca. 3000 daltonů) umožňuje ideální transport kolagenu do oblastí, které ho potřebují nejvíce. To znamená do kůže, vlasů a nehtů. Kolagenní peptidy z ryb jsou do těla absorbovány až 1,5 krát efektivněji než ostatní typy kolagenu (vepřový, kuřecí či hovězí).
Rychlá vstřebatelnost díky nízkému bodu tání
Pro mořský kolagen, jehož zdrojem jsou tresky z ledových norských vod, je typická jedna nedocenitelná kladná vlastnost, a to nízký bod tání. Snadná rychlá rozpustnost zajišťuje efektivní vstřebávání skrze cévní systém přímo do pokožky. Dochází k okamžitému vyživování a omlazení kůže, vlasů i nehtů.
Kolagen a ekologie
Srovnáme-li produkci kolagenů (vepřový, hovězí), pak jsou kolagenní peptidy z mořských ryb nejvíce přátelské k životnímu prostředí. Mořský kolagen je získáván převážně ze suroviny, která nemá další využití v potravinářském průmyslu. Jedná se o nejvyšší kvalitu a využití zdroje (mořských divokých ryb) do posledního gramu. Užíváním mořského kolagenu je tak přispíváno k větší udržitelnosti životního prostředí.